labradorliv

Alla inlägg den 5 april 2014

Av Anna-Lena - 5 april 2014 18:40

Lite av varje....


... har det blivit de senaste dagarna.


I torsdags började Indra och husse på kurs på brukshundklubben - A2.


Efter valpkurs i höstas stod vi lite i valet och kvalet om vi skulle gå ytterligare kurs med henne, tanken var ju att vi skulle träna mycket med henne själva i vintras men så blev inte fallet. Det var mycket som kom emellan. Därför är hon inte så långt kommen som vi hade tänkt oss från början. Så... det fick bli kurs i alla fall.


Jag var med en stund och tittade och jag tycker hon skötte sig bra. Det enda problemet är när hon bara ska sitta bredvid husse och vänta. Pipigt värre...! Detta måste vi råda bot på. När hon sen däremot får jobba - ja, då är hon lycklig!   


Igår, fredag, var hundarna hos veterinären för sin årliga vaccinering. Då visade vi även upp Essies knuta under hakan. Visst har den blivit mindre, men nu har den spruckit och blivit sårig. Jag har bokat tid för röntgen hos tandläkaren nästa vecka och de tyckte att hon skulle förlänga penicillinkuren så nu blir det ytterligare tio dagars medicinering. Tack och lov verkar hon inte ha ont och medicinen åker ner lätt som en plätt - när inte husse ger den till fel hund vill säga, grrrrr.....    


På kvällen hann vi även med lite lydnadsträning i trädgården. Jaa, vad ska man säga...?!


Det gäller ju att vara tydlig och tala om för hunden vad man vill den ska göra..... 



 Hmmmm...., som sagt, det gäller att vara tydlig....



 Så här till exempel - husse går rakryggad och visar att det är han som styr allt... Roligt att se vilken skillnad det blir när hunden inte behöver tveka på vad som ska göras.....


Nu ska jag i och för sig inte vara så kaxig. Jag gör precis samma sak med Essie! "Fibblar" runt och gestikulerar, inte konstigt att hundarna blir osäkra. Jag tror det gäller att visa för hunden att "matte/husse har koll på läget, följ bara oss så blir allt bra." Gå rakryggad, blicken framåt, tydliga signaler och kommandon så får vi hundar som känner sig trygga. Tror jag i alla fall.....


Så var det ju det här med "fritt följ" eller "linförighet". Som sagt, Indra kan ju verkligen vrida sig runt benen på en... Hon är som en liten studsboll!



Ja, vad ska man säga...?? Arbetslusten är det inget fel på i alla fall...    


Essie fick träna på inkallning med ställande och läggande. Vår trädgård är ju inte så stor så sträckan blev inte som på tävling, men det gör inget, storleken har ju ingen betydelse sägs det...   


Hyfsat bra tycker jag!



Idag har vi varit på klubben och tränat och även hunnit med att lägga spår till båda. Indra fixade sitt spår alldeles galant! Missade en pinne men, oj, så fokuserad hon var på spåret! Riktigt roligt att se! Polletten har ramlat ner!


Essies spårning gav lite mer att önska. Hon "spårade ur" lite kan man säga men det var inte bara hennes fel. Spårläggaren - husse -  hade inte gjort det lätt för henne. Trots allt missade hon bara en pinne.


Imorgon bär det åter iväg till klubben, men denna gång för att hjälpa till på en kurs. Men förhoppningsvis ska jag även hinna med att träna lite med våra egna hundar också.


Önskar er alla en trevlig lördagskväll!


Anna-Lena

 




Ovido - Quiz & Flashcards